Espresso Nikaragua San Juan del Rio Coco



Detailní popis produktu

Jak si kávu nejlépe vychutnat


Tato zrnka jsou ideální pro přípravu espressa, ať už v pákovém, nebo automatickém kávovaru. Máte-li doma páku, použijte 7–9 gramů mleté kávy a nechte ji extrahovat 25–33 sekund. Objem výsledného nápoje by měl být zhruba 30 ml. U automatických kávovarů nebývá extrakce tak konzistentní, proto doporučujeme připravovat espresso trochu většího objemu (40–45 ml). Pokud váš mlýnek zvládá regulovat hrubost mletí, zkuste si pohrát s poměrem hořkosti a kyselosti kávy podle vašich preferencí.
Pokud se vám zdá káva nakyslá, namelte zrna jemněji – prodlouží se tím doba extrakce a sladká a hořká chuť budou mít víc času se uvolnit. Pokud vám káva přijde naopak moc hořká, zvyšte hrubost mletí.
Pěstitelé a původ
Nikaragua je nejen zemí jezer a vulkánů, ale také skvělé kávy. V rámci UCA SJRC se od roku 1993 sdružuje 8 družstev z regionu, která zastupuje více než 370 drobných pěstitelů. Kávu tu pěstují v nadmořské výšce 900–1300 metrů a kávové třešně jsou na farmách sbírány ručně. Vzhledem k tomu, že většina pěstitelů obhospodařuje pozemek relativně malý – o velikosti 2,8 hektaru – zastanou práce rodinní příslušníci. Pomoc navíc se najímá až během vrcholící sklizně. Po sběru přichází na řadu promývání, třídění, zbavování dužniny a fermentování kávových třešní. Následně se znovu vytřídí. Region se vyznačuje vysokou vlhkostí vzduchu, proto pěstitelé využívají zařízení pro finální sušení a kontrolu kvality ve městě San Juan del Rio Coco.
Vznik sdružení byl iniciován ke zvýšení kontroly kvality kávy místních pěstitelů a napomohl k vyjednání lepších cen. Region i sdružení jsou pojmenovány po zdejší řece Rio Coco, která je zdrojem hlavního elementu potřebného k přežití – vody.
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Férová káva |
|---|---|
| Způsob přípravy: | espresso |
| Stupeň pražení: | tmavé |
| Kyselost: | nízká (bez acidity) |
| Metoda zpracování: | washed / promytá |
| Složení kávy: | 100% arabika |
| Mletá / zrnková: | mletá, zrnková |
| Země původu: | Nikaragua |
| Oblast: | region Madriz, San Juan del Rio Coco, 900–1300 m n. m. |
| Fairtradoví pěstitelé: | sdružení UCA SJRC |
| Odrůdy: | Bourbon, Catuai, Caturra, Maragogype |
| Charakteristika: | hořká čokoláda, kakao, čerstvé byliny a oříšky |
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.