Cold brew - za studena připravená káva plná sladkých tónů
Máme pro vás další tip na letní kávový drink. Jmenuje se Cold brew. Tato za studena připravená káva je stálicí na nápojových lístcích kaváren. Je velice oblíbená pro svou jemnou chuť, ve které převládají sladké tóny. Ještě jste Cold brew neochutnali? Připravte si s námi tuto variaci ledové kávy. Budete potřebovat jen kvalitní zrnka, sklenici nebo french press.
Káva za studena, která potřebuje svůj čas
Oblíbené Cold brew se od klasických ledových káv trochu liší. Nezalévá se totiž horkou vodou. Jde o kávu připravenou za studena, kdy se mletá zrnka louhují ve studené vodě po dobu 12 – 24 hodin. Jak se to projeví v chuti kávy? Vyniknou v ní sladké tóny a potlačí se hořkost i acidita. Proto je Cold brew tak oblíbené. Často se používá do kávových koktejlů, ale skvěle chutná i samotná. Pokud tak hledáte osvěžující letní kávu na doma, Cold brew udělá výjimečným každé letní odpoledne.
Jakou kávu vybrat na Cold brew?
Ideální jsou světle pražená zrnka výběrové arabiky. Doporučujeme především kávy z naší zelené řady Filtr. V chuti těchto káv najdete sladké ovocné i květinové tóny, které během přípravy Cold brew ještě více vyniknou.
Recept na kávu za studena krok za krokem
Budete potřebovat:
- Kvalitní světle praženou kávu
- Vodu
- Mlýnek na kávu
- Uzavíratelnou sklenici nebo french press většího objemu
- Papírový nebo látkový filtr
- Místo pro chlazení - lednici nebo sklep
Jak na to?
- Kávová zrnka namelte na podobnou hrubost jako se používá pro přípravu ve french pressu (střední až větší hrubost).
- Namletou kávu dejte do větší sklenice (nebo french pressu) a zalijte ji studenou vodou. Doporučujeme použít až 100 g kávy na 1 litr vody.
- Sklenici s kávou uzavřete a dejte ji chladit do lednice na 12 – 16 hodin.
- Vylouhovanou kávu poté přefiltrujte přes papírový nebo plátěný filtr. Pokud ji připravujete ve french pressu, stačí jen klasicky stlačit píst s filtrem dolů.
- Cold brew podávejte s kostkami ledu a plátkem pomeranče.
Tip pro kávové nadšence
Pokud rádi experimentujete, můžete zkoumat, jak doba extrakce kávy ovlivní výslednou chuť Cold brew. Připravte si 3 sklenice a s časovým odstupem 2 hodin ochutnávejte kávu. Je to zároveň skvělý způsob, jak trefit svou ideální chuť za studena louhované kávy.
Jak si Cold brew vylepšit?
Káva za studena je skvělá sama o sobě. Ale pokud ji chcete mít jako z rukou baristy, máme pro vás několik tipů, jak dodat Cold brew trochu twistu.
- Zmrzlinou nikdy nic nepokazíte – k nasládlé chuti kávy skvěle ladí vanilková.
- Máte to rádi opravdu sladké? Přidejte si do své studené kávy vanilkový, karamelový nebo skořicový sirup. Skvěle chutná i se Shupkou, sirupem z kávových slupek.
- Můžete přidat i kapku alkoholu – rum, vodku nebo whiskey.
Tip
Pokud rádi objevujete nové chutě, dejte šanci i dalším letním kávovým drinkům. Espresso Orange s pomerančovým džusem i Espresso Tonic vás překvapí báječnou chutí, která skvěle osvěží během horkých dní. U nás v pražírně patří mezi letní stálice.
Jemná, sladká a ledová – taková je káva za studena
Cold brew je miláčkem kaváren a bude tomu stejně i u vás doma. Pomalu louhovaná káva s nasládlou chutí nesmí chybět ve vašem letním kávovém repertoáru. Je osvěžující, jemná a připravená bez jediné kapky horké vody. Stačí jen trocha trpělivosti, kvalitní světle pražená zrnka a pár hodin v lednici. Jak kávu za studena jednou ochutnáte, v létě už se bez ní neobejdete. Proto je super, že si ji můžete připravit ve větším množství. V lednici vám chvíli vydrží, pokud ji ovšem dřív nevypijete.
Nechte si chutnat
Připravila: Anna Veselovská
Fotky: Canva.com
Zdroje: Roast Different