Doprava zdarma při nákupu nad 500 Kč.

Zrnko po zrnku: fairtradová výprava do Brazílie - část první

Jak chutná cesta za férovou kávou? Vydali jsme se do Brazílie poznat místní farmy a pěstitele kávy. Chtěli jsme vidět na vlastní oči, kolik práce se ukrývá za každým šálkem kávy. V prvním díle této minisérie se dozvíte, jak probíhaly naše první dny v Brazílii v oblasti São Lourenço – v srdci fair trade kávy.

Všechno začalo na letišti

Do Brazílie jsme odletěli 8. června 2024. Čekala nás cesta do brazilského São Paula. Tam se k nám připojila skupinka lidí, kteří milují fair trade kávu jako my: Ghili z Coffee by Tate James z Red Bank Roastery, Steve z Yellow Bourbon Roasters a samozřejmě Jamie z Dr. Wakefield, který právě celou cestu také naplánoval.

Z letiště jsme všichni vyrazili rovnou do hor. Cílem bylo městečko São Lourenço, kde nás čekala schůzka s Amandou z organizace COCARIVE, přes kterou proudí značná část brazilské fair trade kávy do světa – i do naší pražírny.

COCARIVE a ASCARIVE: Kdo je kdo?

COCARIVE je klíčovým článkem v dodavatelském řetězci – zajišťuje výkup kávy od farmářů, kontrolu kvality, třídění, balení a export. Zároveň podporuje farmáře: nabízí půjčky, techniku, školení i sazenice. Z její struktury vznikla dceřiná společnost ASCARIVE, která spravuje finanční fairtrade agendu. Farmáři v ní sami rozhodují o využití prémií a investují je do modernizace a dalšího rozvoje svých kávových farem.

První cupping a rozmanitost chutí

V pondělí 10. června nás čekal cupping v kanceláři COCARIVE – ochutnali jsme 20 káv z různých farem. To byste nevěřili, jak moc se liší chutě u káv, které rostou doslova pár kopců od sebe. Během cuppingu jsme si zároveň vytipovali 2 vzorky káv z certifikovaných fair trade farem, které bychom rádi měli i v nabídce naší pražírny.

3  1  Návrh bez názvu (16)

Farma Coqueiro: Wild West po brazilsku

Po cuppingu následovala návštěva farmy Fazenda Coqueiro. Tak trochu nám připomínala Divoký západ. Rozkládá se na víc než 400 hektarech. Káva tu roste v nadmořské výšce 1000 – 1300 m n.m. a zrnka se zpracovávají naturální, nebo pulp-natural metodou. Suší se nejdřív na betonových plochách (tzv. „patio“), pak v mechanických sušičkách, kde se kontroluje ideální vlhkost zrn (11–12 %).

Sitio de Torre: Rodina, papoušci a káva s láskou

Ještě silnější zážitek přinesla návštěva Sitio da Torre – nádherné rodinné farmy mezi dvěma údolími. A ty výhledy do okolí. Jedním slovem krása! Nad hlavou nám k tomu létali papoušci a tukani. Tady bychom strávili klidně celý den.

Majitel této farmy Antônio Coli je velký sympaťák. Zpracování kávy se s láskou věnuje celá jeho rodina. Kávová zrnka sbírají ručně a zpracovávají je naturální, nebo pulp-naturální metodou. Při zpracování kávy ale také rádi experimentují. Prohlídku farmy jsme zakončili společnou večeří s rodinou a první ochutnávkou Cachaçy, místní kořalky z cukrové třtiny.

3_1    

Společně silnější: Fairtradová vesnice a farma Sitio Sertãozinho

Další den jsme vyrazili do vesnice a na farmu Sitio Sertãozinho. Moc jsme se těšili na setkání s Paulem Ribeirou Rochou, majitelem farmy. Ze Sitio Sertãozinho totiž pochází káva, kterou u nás už roky prodáváme jako Brazilie Espresso a mícháme ji i do různých espresso směsí.

Vesnice je reprezentativní ukázkou toho, co je fair trade. Všechno zde funguje na základě spolupráce. Sklizeň je ruční, technologie a zázemí sdílené, rozhodování kolektivní. Díky fair trade prémiím mohou navíc místní investovat do školení, modernizace zpracování kávy, ale i do vzdělávání dětí nebo péče o půdu.

Příběh z údolí: Farma rodiny Afonzo

Poté jsme vyrazili na nedalekou farmu rodiny Afonzo, kterou vede otec Sebastião se synem Antoniem. Rodina Afonzo má zajímavý příběh. Sebastião pochází z 21 sourozenců a jako jediný z nich se rozhodl věnovat pěstování kávy. A umí to výborně. Jeho káva patří mezi nejlepší na světě.

Rodina se pečlivě stará také o půdu. Mezi kávovníky vysazují podpůrné rostliny, které zlepšují kvalitu půdy a zadržují vodu. Důkazem jsou skvělé pěstitelské výsledky. Příjemné setkání s rodinou Afonzo zakončila hostina, domácí pomerančový džus a inspirující rozhovory.

Návrh bez názvu (17)   Návrh bez názvu (21)

Jedinečné farmy plné příběhů

Za první dva dny Martin navštívil 4 jedinečné farmy. Všechny spojuje láska ke kávě a důraz na kvalitu. V každém zdejším šálku je příběh, který stojí za to vyprávět. A to je přesně to, co chceme přinést do naší pražírny – kávu s příběhem, chutí i duší. Na jaké farmy se s Martinem ještě podíváme? To se dozvíte v dalším díle brazilské cestovatelské minisérie.

Ale už teď vám můžeme prozradit, že Brazílii to nekončí! Férové cesty budou pokračovat. Martin letos v květnu vystoupí na Fairtrade Coffee Foru v Guatemale, kde představí aktivity naší pražírny a setká se i s tamními pěstiteli kávy. Sledujte nás pro reportáž z cesty do Guatemaly a novinky, které odtamtud Martin přiveze.


Připravila: Tereza Uhrová a Lucie Sýkorová 

Foto: Martin Třešňák