Doprava zdarma při nákupu nad 500

Espresso Indonésie Sumatra

Fairtrade Bio
288 Kč / ks 288 Kč / ks 288 Kč / ks 288 Kč / ks 288 Kč / ks 288 Kč / ks 536 Kč / ks 536 Kč / ks 536 Kč / ks 536 Kč / ks 536 Kč / ks 536 Kč / ks 1 049 Kč / ks 1 049 Kč / ks 1 049 Kč / ks 1 049 Kč / ks 1 049 Kč / ks 1 049 Kč / ks od 288 Kč / ks 257,14 Kč bez DPH 257,14 Kč bez DPH 257,14 Kč bez DPH 257,14 Kč bez DPH 257,14 Kč bez DPH 257,14 Kč bez DPH 478,57 Kč bez DPH 478,57 Kč bez DPH 478,57 Kč bez DPH 478,57 Kč bez DPH 478,57 Kč bez DPH 478,57 Kč bez DPH 936,61 Kč bez DPH 936,61 Kč bez DPH 936,61 Kč bez DPH 936,61 Kč bez DPH 936,61 Kč bez DPH 936,61 Kč bez DPH od 257,14 Kč bez DPH
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Hmotnost
Mletí
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Zrnka, která budí emoce. Chuť sumaterské kávy se nedá popsat, ta se musí zažít. Jsou zpracována unikátní metodou wet-hulled, která dává vyniknout plným tónůvm a minimalizuje aciditu. Buď si ji zamilujete, nebo… však uvidíte sami.

Stupeň pražení: tmavé, vhodné pro přípravu espressa

Detailní informace

Produkt vyroben v EU
BIO certifikace
Certifikace Fairtrade

Detailní popis produktu

 mapa indonesie

Jak si kávu nejlépe vychutnat

příprava espressaIkony_pristroju_espresso

Tato zrnka jsou ideální pro přípravu espressa, ať už v pákovém, nebo automatickém kávovaru. Máte-li doma páku, použijte 7–9 gramů mleté kávy a nechte ji extrahovat 25–33 sekund. Objem výsledného nápoje by měl být zhruba 30 ml. U automatických kávovarů nebývá extrakce tak konzistentní, proto doporučujeme připravovat espresso trochu většího objemu (40–45 ml). Pokud váš mlýnek zvládá regulovat hrubost mletí, zkuste si pohrát s poměrem hořkosti a kyselosti kávy podle vašich preferencí.

Pokud se vám zdá káva nakyslá, namelte zrna jemněji – prodlouží se tím doba extrakce a sladká a hořká chuť budou mít víc času se uvolnit. Pokud vám káva přijde naopak moc hořká, zvyšte hrubost mletí.

Pěstitelé a původ

Farmáři ze sdružení Koperasi Kopi Gayo Organik (KKGO) kávu pěstují v nadmořské výšce 1200–1600 metrů ve čtyřech okresech Sabun, Atu Lintang, Jagong a Bergendal, které jsou známé produkcí jedné z nejkvalitnějších káv v oblasti Acehu. Kromě kávy farmáři pěstují stromy lamtoro, pomerančovníky a tamarillo, které poskytují stín a zároveň slouží k další obživě farmářů.

Indonésie je známá pro svůj jedinečný proces polosuchého zpracování (wet-hulled/giling basah). Ačkoli jeho přesný původ není jasný,  vzniklo pravděpodobně v Acehu koncem 70. let 20. století. Tuto metodu zpracování kávy si oblíbilo mnoho pěstitelů, kteří neměli k dispozici infrastrukturu pro sušení kávy, která by ji chránila před vysokou vlhkostí a nestálými srážkami typickými pro Sumatru. Ve vyšších nadmořských výškách se stálou vlhkostí a nepředvídatelnými srážkami může být sušení pomalejší, tím i riskantní a obtížné.

Základní postup při zpracování polosuchou metodou (wet-hulled) je následující: třešně se sklízejí a dužina se odstraňuje na malých ručních nebo motorových strojích na farmě nebo v její blízkosti. Od klasické promyté metody je rozdíl, že na zrnech zůstává prakticky celý pergamen. Káva přes noc fermentuje v malých nádržích, kbelících nebo pytlích a následující ráno se promyje čistou vodou. Poté se káva suší na slunci půl až dva dny v závislosti na počasí. Toto první sušení slouží k vysušení slupky, což následně usnadňuje odstranění pergamenu. Pergamen je poté odstraněn a káva se opět suší, zpravidla už ve větších zpracovnách mimo vlhké prostředí vysokých hor.  Následuje třídění zrn a další finální sušení na exportní hodnotu vlhkosti (12 %).

Sdružení Koperasi Kopi Gayo Organik (KKGO) vzniklo v roce 2006. Více než 1435 členů, kteří pěstují kávu, žije a hospodaří podle principů fair trade ve čtyřech okresech v Acehu: Sabun, Atu Lintang, Jagong a Bergendal. Není náhodou, že tyto okresy jsou se vyznačují jednou z nejkvalitnějších káv v oblasti Acehu.

Sumatra

Doplňkové parametry

Kategorie: Férová káva
Způsob přípravy: espresso
Stupeň pražení: tmavé
Kyselost: nízká (bez acidity)
Metoda zpracování: wet-hulled / polosuchá
Složení kávy: 100% arabika
Mletá / zrnková: mletá, zrnková
Země původu: Indonésie
Oblast: Sumatra, Acehu, 1200–1600 m n. m.
Fairtradoví pěstitelé: družstvo Koperasi Kopi Gayo Organik
Odrůdy: Ateng, Timtim
Charakteristika: sušené fíky, jablko, čokoláda

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: