Doprava zdarma při nákupu nad 1000 Kč.

Sváteční kávový likér: domácí vaječný koňak s kávou a rumem

Hledáte osvědčený recept na domácí kávový likér? Stačí pár gramů kvalitní arabiky a z obyčejného vaječného koňaku se stane luxusní pochoutka s kávovým aroma. Spojení vaječných žloutků, vanilky, rumu a výběrové arabiky promění běžnou pochoutku v lahodný likér z kávy, který si zamilujete na první doušek. Je ideální jako dárek i jako náplň do vosích hnízd a likérových špiček.

Dokonalý vánoční dárek pro milovníky kávy

Tento domácí kávový likér s rumem a arabikou si můžete připravit kdykoliv během roku, ale nejvíc mu to sluší právě o Vánocích. Je to i tip na originální vánoční dárek, který potěší každého milovníka kávy. Z našeho receptu připravíte asi litr likéru, takže doporučujeme připravit rovnou 2 dávky, ať dárkových lahviček naplníte co nejvíc.

Zero waste balení: využijte lahvičky, které už doma máte

Ve FairBio pražírně rádi používáme věci opakovaně. Likér tak nejčastěji plníme do lahviček od smetany nebo od kvalitního rumu. A visačku se jménem obdarovaného můžete vyrobit třeba z nepotřebného kartonu.

Tip: Inspirujte se trendem zero waste balení dárků – zabalte je třeba do látky, starých novin nebo kartonu a ozdobte sušeným ovocem a kávovými zrny. Snažte se vyhýbat také lepidlům a plastovým páskám.

    

Jak zkombinovat kávový likér s dalšími kávovými dárky

Kávový vaječňák je milým osobním dárkem. Pokud ho chcete povýšit ještě na vyšší level, přidejte k němu balíček výběrové kávy nebo bezobalové kávové předplatné. Společně vytvoří jedinečný kávový set, který spojuje chuť, vůni i odpovědný přístup.

Recept na vánoční kávový likér krok za krokem

Co budete potřebovat:

V hmoždíři promíchejte a rozmělněte:

  • 250 ml kondenzovaného mléka
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 200 g cukru krupice
  • ½ vanilkového lusku
  • 5 žloutků
  • 25–30 g hrubě mleté jednodruhové arabiky.

Tip: Když budete připravovat vaječný likér s kávou, upečte rovnou i kávové hvězdičky – můžete v nich použít druhou půlku vanilkového lusku a dva ze zbylých bílků.

Postup:

  • Do misky dejte žloutky, polovinu cukru a dřeň z vanilkového lusku.
  • V kovové misce smíchejte oba druhy mléka, zbytek cukru a lusk. Směs zahřívejte nad párou a míchejte metličkou. Když směs dosáhne 50–60 °C, vlijte část do druhé misky, okamžitě promíchejte a vše přelijte zpět do kovové misky.
  • Nad párou a za stálého prošlehávání dál směs prohřívejte až do chvíle, kdy začne houstnout. Děje se tak v momentě, kdy směs dosáhne zhruba 75–80 ℃. Do té doby by také měla kompletně proběhnout pasterizace žloutků.

Dvě minuty slávy pro výběrovou arabiku

A nyní přichází čas na kávu. Směs odstavte z páry, přidejte mletou arabiku a nechte 2 minuty extrahovat. Mezitím si připravte nádobu, do které likér slijete a jemné sítko, které kávovou sedlinu odfiltruje. V likéru i tak pravděpodobně zůstanou stopy kávového prachu.

Po zchladnutí směsi přilijte cca 170 ml rumu, vše promíchejte a můžete likér rozlít do jednotlivých dárkových lahviček, případně do větší lahve (třeba od rumu). Likér skladujte v chladničce a servírujte ideálně s ledem.

Přejeme šťastné svátky!



Připravila: Anna Veselovská
Foto: Michaela Šimková (pro FairBio pražírnu)