Doprava zdarma při nákupu nad 1000 Kč.

Ovocná pecka: limitovaná edice výběrové kávy ze Rwandy

Ovocná pecka v sobě nese všechny chutě Rwandy. Promítá se do ní charakter zdejšího podnebí i půdy. Kromě ovocných a čajových tónů vypráví také o změnách v životech farmářů. Kdo o ni pečoval? Kde zrála? Zjistěte víc – možná vám pak šálek bude ještě více vonět po exotických dálkách.

Příběh výběrové arabiky: od kávovníku po espresso

Za každým šálkem kávy se většinou ukrývá dlouhý příběh. Od zasazení kávovníku po první doušek uplynou zhruba 4 roky. Kvalitní arabika se často sbírá ručně a po sklizni je o ní dále pečováno, zrnka se třídí, promývají nebo rozhrnují při sušení. Ruce farmářů a sběračů se tak každého z nich dotknou nespočetněkrát. Výsledkem je fairtradová káva s jedinečným profilem.

Trochu to připomíná pečení cukroví ;-). Ale to se pak tolik nenacestuje. Zrníčka se z farem vozí do promývacích stanic a pak teprve do přístavů nebo na letiště, odkud k nám do Evropy putují přes moře či oceán.

Espresso ze Rwandy: ovocná káva ze země hor a sopek

Espresso Ovocná pecka pochází ze zahrad a farem drobných rwandských farmářů, kteří o kávovníky pečují s respektem. Odměnou jim je podpora fairtradové organizace RWACOF.

Rwanda je pro pěstování výběrové arabiky ideální díky vysokým nadmořským výškám a sopečnému podloží. V této zemičce, o poznání menší než Česká republika, se nachází pět aktivních sopek pohoří Virunga. Navzdory rozloze a přítomnosti činných sopek je Rwanda zemí plnou lidí.

Celkově je to země velmi hornatá, leží v oblasti afrických jezer a počasí je tu dostatečně teplé pro pěstování kávy, tropického ovoce a čaje. Černý čaj a peckovité ovoce, to je také souhra tónů v chuťovém profilu této kávy. Takže se dá říct, že si můžete připravit koncentrovanou chuť Rwandy jako takové.

    

Chuť romantiky a exotiky v každém šálku

Do školních představ o vyprahlé písčité Africe Rwanda vážně nezapadá. Zelené kopce, hornatá krajina a krásná jezera skoro vybízejí k romantickým představám o bezchybné exotice.

Taková představa se rozpadá se zjištěním, že obyvatelé Rwandy mají v živé paměti genocidu, kterou vyvrcholily etnické spory zdejšího obyvatelstva v roce 1994.

Kdo pěstuje kávová zrnka Ovocné pecky?

Jednotlivá zrnka pocházejí od zdejších drobných zemědělců. Řada farmářů tu v nadmořských výškách 1500–2000 m n. m. opečovává většinou 200–300 kávovníků, nejčastěji odrůdy Bourbon, které po dozrání ručně sklízí a odváží do promývacích stanic.

Část stanic provozuje fairtradová společnost RWACOF, která se věnuje podpoře a rozvoji v této oblasti. Zaměřuje se hlavně na vzdělávání a rozvoj farem, ale mimo to i na rozvoj kvality života farmářů a podporu udržitelného přístupu v zemědělství.

    

Oceňovaná fair trade káva

Rwandská káva je považovaná za velmi kvalitní. To potvrzuje mimo jiné fakt, že se tu v roce 2008 konala každoroční soutěž zaměřená na určení káv nejvyšší kvality, proslulá Cup of Excellence. Ta je pro farmáře skvělou příležitostí, aby někdo docenil jejich práci. Současně se tím otevírá cesta ke zvýšení poptávky po jejich kávách.

Limitovaná edice s ovocnou chutí a férovým původem

Ovocnou pecku si můžete vybrat díky zájmu o vyváženou ovocnou chuť nebo protože chcete podpořit férové podnikání a udržitelné zemědělství. Ať tak, či tak, neváhejte dlouho. Tato káva nepatří do stálé nabídky. Je to limitka dostupná pouze do vyprodání zásob.

Nejlépe se hodí k přípravě espressa v pákovém kávovaru, tak pro vás přikládáme i Pět tipů pro domácí přípravu espressa.

    


Připravila: Anna Veselovská

Fotky: Fair & Bio pražírna