Doprava zdarma při nákupu nad 1000 Kč.

Domácí pumpkin spice latte: recept na podzimní pohodu

Dýňové latte do každé ruky. Je to jen fancy způsob, jak přimět lidi nakoupit víc kávy, nebo jde o tak lákavou dobrotu? Každý podzim strhne limitovaná nabídka pumpkin spice latte tolik lidí, že stojí za to ochutnat a udělat si vlastní názor. Pojďte si ho připravit doma s vlastnoručně vyrobeným dýňovým sirupem.

Sirup z dýně je základ

Voňavý sirup s podzimním kořením získává část sladkosti z dýně a voní po hřebíčku, vanilce a skořici. Využijete ho při přípravě latte, ale zároveň i do kaší, jogurtů nebo na ozdobu moučníků. Vlastně má podobné využití jako například javorový sirup. Pokud se chcete vyhnout kofeinu, latte si můžete dopřát i z bezkofeinové kávy. Zároveň ze sirupu můžete připravit skvělý horký nápoj.

Jak připravit domácí dýňový sirup?

Pro přípravu sirupu budete potřebovat dýňové pyré, koření a složku, která sirup dosladí. Každá z těchto tří složek je variabilní buď složením, použitými surovinami nebo postupem přípravy.

Pyré můžete připravit pečením nebo vařením. K doslazení a podpoření trvanlivosti použijte cukr. Typ si ale můžete vybrat – použít lze běžný bílý, trochu voňavější třtinový i jemný, sladký cukr z kokosových květů.

    

Koření na pumpkin spice latte: namíchejte si správnou směs

Zásadní vliv na výsledek má koření. Tady záleží na množství, poměru i použitých surovinách. Výčet používaného koření běžně zahrnuje skořici, muškátový ořech, hřebíček, vanilku a zázvor, ale někdy se používá i méně typické nové koření, badyán nebo kardamom.

S kořením můžete zacházet dvěma způsoby. Buď ho rozmělníte na jemný prášek v hmoždíři a stane se tak součástí sirupu, nebo použijete celé koření a strouhaný čerstvý zázvor a sirup budete v závěru přípravy cedit.

Pohrajte si s konzistencí

Konzistenci a hustotu tekutiny ovlivní typ mixéru i poměr vody, cukru a pyré, který použijete. Zároveň je možné směs po převaření cedit přes plátno – necezená hmota je totiž spíše sladkou dýňovou omáčkou než sirupem jako takovým.

    

Recept na domácí dýňový sirup krok za krokem

Existuje mnoho možností, jak připravit domácí dýňový sirup. Máme pro vás osvědčený základní postup. Vystačíte si se základním kořením a pečení nahradíte snazším postupem – vařením.

Nejdříve si připravte dýňové pyré a směs jemně mletého koření, než se pustíte do přípravy sirupu jako takového.

Dýňové pyré

Hokkaido dýni pečlivě omyjte, rozkrojte na čtvrtiny a zbavte stopky a jádřince. Očištěnou dýni pokrájejte na větší kousky, vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby hladina dýni převyšovala jen o cca centimetr. Vařte do změknutí a rozmixujte do co nejhladšího pyré.

Pro přípravu sirupu vám bude stačit 200 g pyré. Ze zbytku můžete připravit dýňovou polévku, krémové rizoto nebo jím zvláčnit chlebové těsto i sladké pečení. Pyré je také možné zmrazit a využít v budoucnu.

Směs koření

V hmoždíři promíchejte a rozmělněte:

  • 2 lžičky skořice
  • ½ lžičky sušeného zázvoru
  • ¼ – ½ lžičky mleté vanilky
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku.

Příprava sirupu

Sirup připravíte z následujících ingrediencí:

  • 200 ml vody
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 g dýňového pyré
  • 3 lžičky dýňového koření.

Přiveďte k varu vodu s cukrem. Když se cukr rozpustí, přidejte pyré a koření a vše 5 minut povařte. Pro dosažení větší čirosti a konzistence pravého sirupu přeceďte hmotu přes plátýnko.

Pusťte se do přípravy pumpkin spice latte

Po zchladnutí uchovávejte sirup ideálně v lednici ve skleněné lahvi. Z ní nalijte dvě lžíce sirupu na dno vysoké sklenice a dále pokračujte jako při běžné přípravě café latte, tak jak to umožňují domácí podmínky. Nejprve jeden či dva shoty espressa, pak párou napěněné mléko.

Možná se vám při přípravě bude hodit 5 tipů pro chutnější kávu z domácího kávovaru. Pokud se nebojíte kalorií, nechejte ve sklenici prostor i pro šlehačku, která je součástí původního receptu, který pro světoznámý řetězec Starbucks sestavil jeho zaměstnanec Peter Dukes. Nakonec můžete nápoj ozdobit trochou dýňového prášku, koření nebo sirupem.


Připravila: Anna Veselovská

Fotky: Fair & Bio pražírna