Káva a zdraví: 9 zajímavostí o milovaném nápoji
Káva s mlékem, nebo radši bez? Můžu si přidat cukr, nebo je to faux pas? Je zdravější filtrovaná káva, nebo turek? A fakt si nemůžu dát espresso před spaním? Káva není pro většinu z nás jen povzbuzující nápoj, ale také rituál klidu a pohody. Přesto kolem ní koluje spousta mýtů – a právě na ty nejčastější jsme se podívali. Přinášíme vám odpovědi na často kladené otázky.
Káva a její přínos
Káva má pro náš organismus jednoznačně zdravotní přínos, což potvrdil i výzkum v British Medical Journal. Díky kombinaci antioxidantů, draslíku a hořčíku dokáže káva zabránit ukládání tuků a zadržování vody v těle. Také nás do jisté míry chrání před civilizačními nemocemi, rakovinou (např. dělohy), cirhózou jater, záněty, žloutenkou, cukrovkou 2. typu, mrtvicí, zubním kazem a mozkovými chorobami.
Vždy ovšem záleží na kvalitě kávy i jejím množství. Většina odborníků doporučuje vypít 3–5 šálků denně (max. 400 mg kofeinu). Někdo snese víc, někdo méně. Co se týká kvality, vybírejte tu nejlepší – doporučujeme výběrovou kávu v BIO kvalitě.
Kolik šálků denně můžeme vypít
Názory se různí. Nicméně většina odborníků doporučuje 3–5 šálků denně (max. 400 mg kofeinu). Někdo snese víc, někdo méně. Co se týká kvality, vybírejte tu nejlepší – doporučujeme výběrovou kávu v BIO kvalitě.
Filtrovaná káva je zdravější než turek
Český turek obsahuje větší množství kofeinu a pokud ho včas nevypijete, bude se louhovat i nadále. Po 30 minutách už bude obsahovat takové množství kofeinu, které může mít vliv na naše zdraví. Zároveň se může během přípravy turka vylučovat látka zvaná cafestol, která zvyšuje cholesterol a zatěžuje žaludek. Filtrovaná káva nebo příprava ve french pressu jsou vhodnými alternativami a jsou také šetrnější k našemu žaludku.
Kofein a dehydratace
Podle výživové poradkyně Margit Slimákové, která se účinky kávy dlouhodobě zabývá, jsou diuretické vlastnosti kávy slabé. Ve finále tedy tento nápoj našemu tělu více tekutin přináší než odebírá. Prospěšnost kávy tedy přesahuje její potenciální rizika.
Kávě nalačno se vyhněte
Většina odborníků nedoporučuje pití kávy hned po probuzení. Náš organismus si totiž ráno vyrábí kortizol – přirozený povzbuzující hormon. Ideální čas na šálek je mezi 10. a 12. hodinou. Káva navíc podporuje tvorbu žaludečních šťáv a může dráždit trávicí soustavu, což není při pití kávy nalačno ideální.
Kdy si dát poslední šálek před spaním?
Pokud máte problémy s usínáním, poslední kávu si dejte nejpozději 6 hodin před spánkem. Některé výzkumy doporučují vychutnat si poslední dávku kofeinu nejpozději ve dvě hodiny odpoledne. Lepší volbou může být odpolední káva bez kofeinu nebo jemná arabika, která obsahuje méně kofeinu než robusta.
Místo cukru přírodní alternativy
K oslazení kávy doporučujeme zvolit přírodní sladidla nebo špetku skořice, kakaa či muškátového oříšku. Umělá sladidla se ke kávě moc nehodí, protože ovlivňují její chuť. A klasický bílý cukr zase organismu nedodá žádné živiny – navíc se doporučuje denně přijmout maximálně 6 lžiček cukru.
Káva a mléko: volba, která ovlivní chuť
Baristé obecně doporučují vychutnat si čistou chuť kávy, tedy bez mléka i cukru – ten mění i její chuťové vlastnosti. Pokud se bez mléka neobejdete, vybírejte kvalitní výrobky nebo sáhněte po rostlinných alternativách – nápoji z ovsa, rýže, mandlí. Pokud si do kávy přidáváte slazené mléko anebo smetanu, zkuste se vyhnout cukru.
Kofein a jeho vliv na krevní tlak
Milujete kávu právě proto, že vám tlak spolehlivě zvýší a nastartuje vás? Je to trochu dvousečné: káva sice tlak opravdu zvyšuje, ale potom jde stejně skokově dolů a můžeme se cítit ještě ospalejší než předtím. Opravdu spolehlivým tipem na zvýšení tlaku tak zůstává pohyb.
Chuť na kávu ovlivňuje genetika
Tým americké vědkyně Marilyn Cornelis přišel se zjištěním, že genetika ovlivňuje naši chuť na kávu i to, kolik kofeinu zvládneme. Někteří lidé s tzv. „kávovým genem“ odbourávají kofein rychleji, a proto potřebují více šálků, aby pocítili účinek. Často také dávají přednost černé a silné kávě, hořké čokoládě i neslazenému čaji.
Pro koho káva není vhodná?
Káva a její účinky jsou individuální a vždy je potřeba brát ohled na svůj zdravotní stav.
- Epileptici a lidé s vysokým tlakem by měli konzumaci kávy konzultovat s lékařem.
- Opatrní by měli být i lidé s úzkostmi, depresemi a nespavostí – káva je stimulant a může zintenzivnit prožívání.
- Nevhodná může být konzumace kávy i pro osoby s refluxem a onemocněním vylučovacího ústrojí.
- Těhotné a kojící ženy by neměly překročit 200 mg kofeinu denně.
Káva je radost i rituál, který nás provází každý den. A když sáhneme po kvalitní, výběrové a férové kávě, může být součástí vašeho zdravého životního stylu. Dopřejte si svůj oblíbený šálek nejen pro povzbuzení, ale i jako chvilku klidu a pohody – přesně tak, jak ho máte rádi.
Připravila: Jana Uhlířová
Fotky: Martin a Magdaléna Špeldovi
Zdroje: NYTimes, Margit.cz, Zdravi.euro.cz, Nature.com, Perfectdailygrind.com, Forbes.cz