Bez kofeinu Peru San Martín



Související produkty
Detailní popis produktu

Jak si kávu nejlépe vychutnat
Tato středně pražená zrnka jsou ideální pro přípravu espressa, ať už v pákovém, nebo automatickém kávovaru. Máte-li doma páku, použijte 7–9 gramů mleté kávy a nechte ji extrahovat 25–33 sekund. Objem výsledného nápoje by měl být zhruba 30 ml. U automatických kávovarů nebývá extrakce tak konzistentní, proto doporučujeme připravovat espresso trochu většího objemu (40–45 ml). Pokud váš mlýnek zvládá regulovat hrubost mletí, zkuste si pohrát s poměrem hořkosti a kyselosti kávy podle vašich preferencí. Pokud se vám zdá káva nakyslá, namelte zrna jemněji – prodlouží se tím doba extrakce a sladká a hořká chuť budou mít víc času se uvolnit. Pokud vám káva přijde naopak moc hořká, zvyšte hrubost mletí.
Kávu si skvěle vychutnáte připravenou i v moka konvičce. Co se týče poměru vody a kávy, držte se instrukcí od výrobce – každá konvička je přece jen trochu jiná. Co doporučujeme my, je uvařit vodu zvlášť a do konvičky ji nalít horkou. Káva díky tomu nenavlhne a bude mít o poznání lepší chuť. Samotné „překapání" kávy je pak otázkou pár minut. Dobře bude ale chutnat i jako filtrovaná nebo ve french pressu.
Způsob odstranění kofeinu z kávy
Zrnka byla zbavena kofeinu pomocí Švýcarského vodního procesu. Tato metoda nevyužívá žádné chemikálie, jen horkou vodu a uhlíkové filtry. Zrnka se namáčí ve vodě, do které se postupně uvolňuje kofein a další složky (oleje a aromata) a vzniká tzv. extrakt zelené kávy. Do něj se poté namáčí nová zelená zrna, ze kterých se tentokrát uvolní již jen kofein, ostatní látky zůstávají v zrnech. Jakmile je v roztoku vysoká koncentrace kofeinu, přefiltruje se, aby mohlo docházet k dalšímu odstranění kofeinu. Celý proces trvá zhruba 8–10 hodin, než je kofein zcela vyplaven. Výsledkem je káva s 0,01 % kofeinu a minimální ztrátou chuti a vůně.
Pěstitelé a původ
Naše bez kofeinová káva pochází z oblasti San Martín v Peru, kde ji drobní farmáři z družstva Alonso De Alvarado Cooperativa pěstují v nadmořské výšce 1000–1900 metrů. Kávové třešně zde zrají pomalu a mají tak dostatek času naplno rozvinout svoje ovocné chutě.
CAPAA, družstvo malých producentů, založené 14. září 2013 s cílem: zlepšit životní podmínky svých členů, zapojit nové generace producentů a zajistit udržitelnou produkci pro všechny zúčastněné v řetězci. Od roku 2017 je družstvo vedeno syny a dcerami producentů a mladými profesionály věnujícími se výzkumu a produkci speciálních káv.
Družstvo usiluje o zlepšení života jejich členů prostřednictvím rozvoje zdravého, ziskového a kvalitního pěstování kávy. Upřednostňuje realizaci zemědělských a chovatelských aktivit, jedná společensky odpovědně, chrání životní prostředí a přistupuje k udržitelnému rozvoji s novou vizí.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Férová káva |
---|---|
Způsob přípravy: | espresso, na filtr, moka |
Stupeň pražení: | střední |
Kyselost: | nízká (bez acidity) |
Metoda zpracování: | washed / promytá |
Obsah kofeinu: | bez kofeinu / decaf |
Složení kávy: | 100% arabika |
Mletá / zrnková: | mletá, zrnková |
Země původu: | Peru |
Oblast: | San Martín 1000-1900 m n. m. |
Fairtradoví pěstitelé: | Alonso De Alvarado Cooperativa |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.