Filtr Guatemala Huehuetenango
Související produkty
Detailní popis produktu
Jak si kávu nejlépe vychutnat
Tuto vynikající Guatemalu je vhodné použít k přípravě filtrované kávy či ve french pressu. Doporučujeme kávu těsně před použitím namlít (střední až větší hrubost, na jednu porci 12-15g), poté zalijete horkou vodou o teplotě 92-94°C. Při přípravě ve french pressu oddělte hotový nápoj od lógru už po 3-4 minutách a ihned nalévejte do hrnků, konvice anebo termosky.
Vyzkoušejte také, jak výsledný nápoj postupně mění svoji chuť v závislosti na teplotě (ideální konzumace je při 80-85°C) a najděte si ten svůj okamžik.
Pěstitelé a původ
Družstvo Comercializadora Maya Alternativa, zkráceně COMAL, sdružuje 124 pěstitelek kolem obce San Pedro Necta. Družstvo také vytvořilo řadu programů na podporu žen – pěstitelek.
COMAL je spolu s několika dalšími družstvy součástí zastřešující organizace FECCEG. Ta vznikla v roce 2006 v reakci na kávovou krizi na počátku století. Cílem organizace je rozvíjet programy s větším dopadem na komunity produkující kávu, získat lepší přístup na mezinárodní trh s kávou a sloučit exportní logistiku. Pěstitelky se zaměřují na zlepšování kvality kávy a environmentální udržitelnost svých farem. Účastní se projektů sdílení hospodářských zvířat, vyrábějí vlastní organická hnojiva, navštěvují semináře o podnikání a finanční gramotnosti a starají se o to, aby udržely stromy zdravé a produktivní.
Káva je pro místní farmářky hlavní tržní plodinou, ale pěstují také med, ovocné stromy a plodiny pro vlastní potřebu, jako je kukuřice a fazole. Vysazují také stromy, aby zachovali biologickou rozmanitost a chránili zásoby podzemní vody, a také různé květiny a rostliny, které lákají včely a zvyšují produkci medu.
Každá pěstitelka zpracovává a suší svou vlastní kávu, všechny mají vlastní malý drtič, fermentační nádrž a promývací systém. Družstvo organizuje svoz suché pergamenové kávy od svých členů do FECCEG. Tam se provádí analýza kvality a třídění podle jakosti kávy a pěstitelských družstev.
Guatemala je uctívána jako země, kde byly vypěstovány některé z nejchutnějších a nejjemnějších káv na světě. Vysoké nadmořské výšky, konzistentní srážky a půdy bohaté na minerály nabízejí pro pěstování kávy vynikající podmínky.
Farmy spadající pod družstvo COMAL se nacházejí v oblasti Huehuetenango v různých nadmořských výškách – v rozmezí 1400–2000 m n. m. Tato oblast má písčito-hlinitou půdu.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Férová káva |
---|---|
Způsob přípravy: | na filtr |
Stupeň pražení: | světlé |
Kyselost: | vysoká |
Metoda zpracování: | washed / promytá |
Složení kávy: | 100% arabika |
Mletá / zrnková: | mletá, zrnková |
Země původu: | Guatemala |
Oblast: | Huehuetenango, San Pedro Necta, 1400–2000 m n. m. |
Fairtradoví pěstitelé: | družstvo COMAL |
Odrůdy: | Bourbon, Catuai, Caturra, Pache |
Charakteristika: | sušené ovoce, jablko, tmavá čokoláda |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.