Espresso speciál Guatemala Huehuetenango
Detailní popis produktu
Jak si kávu nejlépe vychutnat
Tato zrnka jsou ideální pro přípravu espressa v pákovém kávovaru. Použijte 9–11 gramů mleté kávy na jednu porci kávy. Nechte ji extrahovat 23–27 sekund. Objem výsledného nápoje by měl být zhruba 23–27 ml. Pokud váš mlýnek zvládá regulovat hrubost mletí, zkuste si pohrát s poměrem hořkosti a kyselosti kávy podle vašich preferencí.
Pokud se vám zdá káva příliš kyselá, namelte zrna jemněji – prodlouží se tím doba extrakce a sladká a hořká chuť budou mít víc času se uvolnit. Pokud vám káva přijde naopak moc hořká, zvyšte hrubost mletí.
Pěstitelé a původ
Družstvo Comercializadora Maya Alternativa, zkráceně COMAL, sdružuje 124 pěstitelek kolem obce San Pedro Necta. Družstvo také vytvořilo řadu programů na podporu žen – pěstitelek.
COMAL je spolu s několika dalšími družstvy součástí zastřešující organizace FECCEG. Ta vznikla v roce 2006 v reakci na kávovou krizi na počátku století. Cílem organizace je rozvíjet programy s větším dopadem na komunity produkující kávu, získat lepší přístup na mezinárodní trh s kávou a sloučit exportní logistiku. Pěstitelky se zaměřují na zlepšování kvality kávy a environmentální udržitelnost svých farem. Účastní se projektů sdílení hospodářských zvířat, vyrábějí vlastní organická hnojiva, navštěvují semináře o podnikání a finanční gramotnosti a starají se o to, aby udržely stromy zdravé a produktivní.
Káva je pro místní farmářky hlavní tržní plodinou, ale pěstují také med, ovocné stromy a plodiny pro vlastní potřebu, jako je kukuřice a fazole. Vysazují také stromy, aby zachovali biologickou rozmanitost a chránili zásoby podzemní vody, a také různé květiny a rostliny, které lákají včely a zvyšují produkci medu.
Každá pěstitelka zpracovává a suší svou vlastní kávu, všechny mají vlastní malý drtič, fermentační nádrž a promývací systém. Družstvo organizuje svoz suché pergamenové kávy od svých členů do FECCEG. Tam se provádí analýza kvality a třídění podle jakosti kávy a pěstitelských družstev.
Guatemala je uctívána jako země, kde byly vypěstovány některé z nejchutnějších a nejjemnějších káv na světě. Vysoké nadmořské výšky, konzistentní srážky a půdy bohaté na minerály nabízejí pro pěstování kávy vynikající podmínky.
Farmy spadající pod družstvo COMAL se nacházejí v oblasti Huehuetenango v různých nadmořských výškách – v rozmezí 1400–2000 m n. m. Tato oblast má písčito-hlinitou půdu.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Férová káva |
---|---|
Způsob přípravy: | espresso |
Stupeň pražení: | střední |
Kyselost: | střední |
Metoda zpracování: | washed / promytá |
Složení kávy: | 100% arabika |
Mletá / zrnková: | mletá, zrnková |
Země původu: | Guatemala |
Oblast: | Huehuetenango, San Pedro Necta, 1400–2000 m n. m. |
Fairtradoví pěstitelé: | družstvo COMAL |
Odrůdy: | Bourbon, Catuai, Caturra, Pache |
Charakteristika: | hořká čokoláda, jablko a sušené ovoce |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.